Η βασιλεία του Γεωργίου του Α- Ο Χαρίλαος Τρικούπης
Κεφ. 5ο Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα και Κεφ. 6ο Η κρίση στα ΒαλκάνιαΤην εποχή που η Κρήτη και η Μακεδονία αγωνίζονταν για την απελευθέρωση  τους από τον τουρκικό ζυγό η Θράκη ήταν χωρισμένη σε δύο επαρχίες, της Κωνσταντινούπολης και της Ανδριανούπολης . Τους ελληνικούς πληθυσμούς αραίωναν οι αναγκαστικοί εξισλαμισμοί, οι μεταναστεύσεις εξαιτίας επιδημιών, στρατολογιών και πολέμων και οι εκβουλγαρισμοί κατοίκων όπως αυτών της Ανατολικής Ρωμυλίας. Παρόλες όμως τις δυσκολίες η οικονομικές δραστηριότητες των Ελλήνων ήταν αναπτυγμένες και βασίζονταν στις εξαγωγές σιταριού και καπνών.
Στη Μικρά Ασία και τον Πόντο ο ελληνικός πληθυσμός αυξήθηκε πολύ. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτού ήταν κρυπτοχριστιανοί, δηλαδή φαινομενικά μόνο παραδέχονταν πίστη στη μουσουλμανική θρησκεία. Αυτοί διακρίθηκαν στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τα γράμματα.
Δεν ήταν όμως μόνο οι Έλληνες που αγωνίζονταν για την απαλλαγή τους από τον τουρκικό ζυγό. Ήταν και οι άλλοι βαλκανικοί λαοί. Τα συμφέροντά τους έρχονταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των Τούρκων αλλά και των Μεγάλων Δυνάμεων που είχαν οικονομικές και εμπορικές απαιτήσεις. Όλη αυτή η περίπλοκη κατάσταση στην περιοχή δημιούργησε το περιβόητο Ανατολικό ζήτημα.
Ξέσπασαν εξεγέρσεις και επαναστατικά κινήματα ενώ στον πόλεμο με τους Τούρκους μπήκε και η Ρωσία. Με το τέλος του πολέμου υπογράφτηκε πρώτα η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878 που έδινε ολόκληρη τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Λίγο αργότερα όμως σε ένα νέο Συνέδριο υπογράφτηκε η Συνθήκη του Βερολίνου που είχε ευνοϊκότερους όρους για την Τουρκία, ενώ η περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας παραχωρήθηκε τελικά στη Βουλγαρία.  Μερικά χρόνια αργότερα θα ξεσπούσε και ο  Α΄ παγκόσμιος πόλεμος.

Παιχνίδια για να μάθω την Ευρώπη

Πώς βλέπουμε

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη και Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώναΕπαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη και  
Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα

Το 1854 οργανώθηκε στη Μακεδονία επαναστατικό κίνημα κατά των Οθωμανών ώστε να ελευθερωθεί και η περιοχή αυτή από τον τουρκικό ζυγό. Οργανώσεις και έμπειροι πολεμιστές στέκονται στο πλευρό των ντόπιων αλλά δεν τα καταφέρνουν. Αρκετά χρόνια μετά, περίπου 25, πραγματοποιείται νέος ξεσηκωμός στη Μακεδονία, ο οποίος αν και απέτυχε φέρνει το θέμα στο Συνέδριο των Μεγάλων Δυνάμεων στο Βερολίνο και η Μακεδονία, τουλάχιστο, δεν παραχωρείται στη Βουλγαρία που τη διεκδικούσε επίμονα.
Ταυτόχρονα σχεδόν , το 1866 συγκεκριμένα, επαναστατεί και η Κρήτη επιθυμώντας να απελευθερωθεί και να ενωθεί με τη Μητέρα Ελλάδα. Γίνονται σημαντικές μάχες , ενώ το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο,  με τους μοναχούς  να κλείνονται και να αυτοπυρπολούνται στο ιστορικό μοναστήρι, συγκινεί ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη.
Το 1896 η Κρήτη και η Μακεδονία ξεσηκώνονται ταυτόχρονα και ο Σουλτάνος αναγκάζεται να παραχωρήσει την Κρήτη στους Έλληνες.
Την ίδια εποχή σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα αποτελεί το φαινόμενο της ληστείας. Συμμορίες ληστών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα από την πρωτεύουσα μέχρι και τα σύνορα του ελληνικού κράτους.
Το 1897 η Τουρκία κηρύσσει πόλεμο κατά της Ελλάδας τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, ωστόσο επεμβαίνουν οι Μεγάλες Δυνάμεις για να τερματιστεί, αναγκάζουν όμως τους Έλληνες να πληρώσουν τεράστια αποζημίωση στον Σουλτάνο.
Την ίδια εποχή σημαντικό ζήτημα αποτελεί για τους Έλληνες το γλωσσικό ζήτημα. Ποιο είδος γλώσσας θα έπρεπε να επικρατήσει ως το επίσημο; Η καθαρεύουσα ή  η δημοτική; Μετά το 1880 στη λογοτεχνία επικρατεί η δημοτική γλώσσα την οποία κατανοεί και μιλάει ο απλός λαός.
Σημαντικοί λογοτέχνες του 19ου αιώνα είναι ο Αλ. Παπαδιαμάντης, ο Κ. Παλαμάς , ο Κ. Καβάφης και άλλοι.