Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη και Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα



Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη και  
Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα

Το 1854 οργανώθηκε στη Μακεδονία επαναστατικό κίνημα κατά των Οθωμανών ώστε να ελευθερωθεί και η περιοχή αυτή από τον τουρκικό ζυγό. Οργανώσεις και έμπειροι πολεμιστές στέκονται στο πλευρό των ντόπιων αλλά δεν τα καταφέρνουν. Αρκετά χρόνια μετά, περίπου 25, πραγματοποιείται νέος ξεσηκωμός στη Μακεδονία, ο οποίος αν και απέτυχε φέρνει το θέμα στο Συνέδριο των Μεγάλων Δυνάμεων στο Βερολίνο και η Μακεδονία, τουλάχιστο, δεν παραχωρείται στη Βουλγαρία που τη διεκδικούσε επίμονα.
Ταυτόχρονα σχεδόν , το 1866 συγκεκριμένα, επαναστατεί και η Κρήτη επιθυμώντας να απελευθερωθεί και να ενωθεί με τη Μητέρα Ελλάδα. Γίνονται σημαντικές μάχες , ενώ το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο,  με τους μοναχούς  να κλείνονται και να αυτοπυρπολούνται στο ιστορικό μοναστήρι, συγκινεί ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη.
Το 1896 η Κρήτη και η Μακεδονία ξεσηκώνονται ταυτόχρονα και ο Σουλτάνος αναγκάζεται να παραχωρήσει την Κρήτη στους Έλληνες.
Την ίδια εποχή σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα αποτελεί το φαινόμενο της ληστείας. Συμμορίες ληστών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα από την πρωτεύουσα μέχρι και τα σύνορα του ελληνικού κράτους.
Το 1897 η Τουρκία κηρύσσει πόλεμο κατά της Ελλάδας τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, ωστόσο επεμβαίνουν οι Μεγάλες Δυνάμεις για να τερματιστεί, αναγκάζουν όμως τους Έλληνες να πληρώσουν τεράστια αποζημίωση στον Σουλτάνο.
Την ίδια εποχή σημαντικό ζήτημα αποτελεί για τους Έλληνες το γλωσσικό ζήτημα. Ποιο είδος γλώσσας θα έπρεπε να επικρατήσει ως το επίσημο; Η καθαρεύουσα ή  η δημοτική; Μετά το 1880 στη λογοτεχνία επικρατεί η δημοτική γλώσσα την οποία κατανοεί και μιλάει ο απλός λαός.
Σημαντικοί λογοτέχνες του 19ου αιώνα είναι ο Αλ. Παπαδιαμάντης, ο Κ. Παλαμάς , ο Κ. Καβάφης και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου