ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ περίληψη



      
  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ                        ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ


Η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό  πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη κατά τον 15ο και 16ο αιώνα ήταν υποχρεωτική λόγω των πολεμικών συγκρούσεων με τους Τούρκους. Πολλοί λόγιοι και ευγενείς με τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν παραθαλάσσιες περιοχές του ελλαδικού χώρου και ήρθαν σε παράλιες περιοχές της Ιταλίας.  Έγιναν στρατιώτες, έμποροι, και δάσκαλοι και ίδρυσαν παροικίες.

Η δεύτερη φάση της μετανάστευσης πραγματοποιήθηκε τον 17ο και 18ο αιώνα ειρηνικά και για οικονομικούς κυρίως λόγους. Πολλοί Έλληνες από διάφορα μέρη όπως και από τον Πόντο έγιναν έμποροι κουβαλώντας προϊόντα  (χαλιά, δέρματα, βαμβακερά) με καραβάνια σε πόλεις της Ευρώπης όπως τη Βιέννη και την Τεργέστη. Άλλοι πάλι εγκαταστάθηκαν στις λεγόμενες Παραδουνάβιες ηγεμονίες τη Μολδαβία και τη Βλαχία.

Οι Έλληνες της Διασποράς όπως τους ονομάζουμε οργάνωσαν πολύ καλά τις παροικίες τους, διαφύλαξαν τη χριστιανική τους πίστη, ίδρυσαν σχολεία και διέδωσαν τα ελληνικά γράμματα.  Συχνά βοηθούσαν οικονομικά τους τόπους καταγωγής τους (Κοζάνη, Σιάτιστα) και στήριξαν την ιδέα της ελληνικής επανάστασης.

Μάθε παιδί μου γράμματα: 15.Παραγοντοποίηση φυσικών αριθμών

Μάθε παιδί μου γράμματα: 15.Παραγοντοποίηση φυσικών αριθμών: Παραγοντοποίηση φυσικών αριθμών Γ. Φερεντίνος  απο το in school (Κ. Τζωρτζής) ΚΑΝΕ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

οικονομική ζωή βίντεο


H ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ περίληψη



                                                   Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ

Η οικονομία των Οθωμανών στηριζόταν κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες που ήταν το σιτάρι, το βαμβάκι, ο καπνός , το λάδι  και η σταφίδα. Υπήρχαν επίσης και πολλοί κτηνοτρόφοι που είτε έμεναν σταθερά κάπου, είτε ζούσαν νομαδικά ( το χειμώνα δηλαδή τον περνούσαν σε πιο ζεστά μέρη). Τα προϊόντα τους τα χρησιμοποιούσαν πρώτα για δική τους χρήση και όσα τους περίσσευαν τα πουλούσαν σε τοπικές και ξένες αγορές.
Όταν όμως έγιναν οι σημαντικές γεωγραφικές ανακαλύψεις, τα διάφορα κράτη που μέχρι τότε πλήρωναν φόρους στους Τούρκους για να μεταφέρουν κι εκείνοι τα προϊόντα τους μέσα από την αυτοκρατορία, έπαψαν να τους έχουν ανάγκη και η οικονομία των Οθωμανών μαράζωσε. Η οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο πέρασε στα χέρια  των Ελλήνων και με κάποιες συμφωνίες (Συνθήκη Κιουτσούκ Καιναρτζή 1774) που αναγκάστηκαν οι Τούρκοι να υπογράψουν με την Αυστρία και τη Ρωσία, τα ελληνικά πλοία άρχισαν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις θάλασσες.
Οι Έλληνες συχνά κέρδιζαν πολλά χρήματα από το εμπόριο και πολλοί εγκαταστάθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης όπου ίδρυσαν  παροικίες. Με την οικονομική τους στήριξη ιδρύθηκαν σχολεία στον ελλαδικό χώρο σε πόλεις όπως η Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Χίος που γνώρισαν μεγάλη πρόοδο, και παράλληλα ξεκίνησε η προετοιμασία της Επανάστασης.