ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ περίληψη      
  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ                        ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ


Η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό  πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη κατά τον 15ο και 16ο αιώνα ήταν υποχρεωτική λόγω των πολεμικών συγκρούσεων με τους Τούρκους. Πολλοί λόγιοι και ευγενείς με τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν παραθαλάσσιες περιοχές του ελλαδικού χώρου και ήρθαν σε παράλιες περιοχές της Ιταλίας.  Έγιναν στρατιώτες, έμποροι, και δάσκαλοι και ίδρυσαν παροικίες.

Η δεύτερη φάση της μετανάστευσης πραγματοποιήθηκε τον 17ο και 18ο αιώνα ειρηνικά και για οικονομικούς κυρίως λόγους. Πολλοί Έλληνες από διάφορα μέρη όπως και από τον Πόντο έγιναν έμποροι κουβαλώντας προϊόντα  (χαλιά, δέρματα, βαμβακερά) με καραβάνια σε πόλεις της Ευρώπης όπως τη Βιέννη και την Τεργέστη. Άλλοι πάλι εγκαταστάθηκαν στις λεγόμενες Παραδουνάβιες ηγεμονίες τη Μολδαβία και τη Βλαχία.

Οι Έλληνες της Διασποράς όπως τους ονομάζουμε οργάνωσαν πολύ καλά τις παροικίες τους, διαφύλαξαν τη χριστιανική τους πίστη, ίδρυσαν σχολεία και διέδωσαν τα ελληνικά γράμματα.  Συχνά βοηθούσαν οικονομικά τους τόπους καταγωγής τους (Κοζάνη, Σιάτιστα) και στήριξαν την ιδέα της ελληνικής επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου