κόμικ για το περιβάλλον και την ανακύκλωση

Book titled 'Environment safety'




Read this free book made on StoryJumper


ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ περίληψη


ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

  Τον 16ο αιώνα πολλοί Κερκυραίοι, Κρητικοί και Μανιάτες πολέμησαν τους Τούρκους στο πλευρό των Βενετών και από στεριά και από θάλασσα. Συμμετείχαν μάλιστα και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου όπου οι Τούρκοι έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή.

  Το 1600 ο μητροπολίτης Λάρισας Διονύσιος (Φιλόσοφος) ξεσήκωσε τους Θεσσαλούς, όμως επειδή το κίνημά του απέτυχε φυγαδεύτηκε στη Ρώμη. Τελικά οι Βενετοί αποσύρθηκαν οριστικά από τις ελληνικές υποθέσεις.

  Τον 18ο αιώνα ενεργό ρόλο στον ξεσηκωμό των Ελλήνων ανέλαβαν οι Ρώσοι. Άλλωστε κυκλοφορούσε από αιώνες πριν η φήμη πως τη σωτηρία μας θα μας την εξασφάλιζε <<το ξανθό γένος>>. Οι αδελφοί Ορλώφ (Ρώσοι αξιωματούχοι) ήρθαν στη Μάνη και ξεσήκωσαν τους Έλληνες. Την ίδια ώρα το ίδιο έκανε και στην Κρήτη ο Ι. Δασκαλογιάννης. Νίκη επίσης σημείωσαν οι Ρώσοι με τα πλοία τους στη ναυμαχία στο Τσεσμέ (απέναντι από τη Χίο). Στη συνέχεια υπογράφτηκε και  η Συνθήκη Κιουτσούκ Καιναρτζή που επέτρεπε στους Έλληνες να ταξιδεύουν με τα πλοία τους φέροντας τη ρώσικη σημαία. Ο Λάμπρος Κατσώνης (ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού) και ο Γεώργιος Ανδρίτσος  έκαναν  κι αυτοί επιθέσεις στο Αιγαίο εναντίον των Τούρκων.

   Στα τέλη του 18ου αιώνα επειδή δεν έχει δοθεί λύση στο ελληνικό θέμα, οι Έλληνες στρέφονται στους Γάλλους και τον Μέγα Ναπολέοντα. Ούτε κι εδώ όμως δεν τη βρίσκουν κι έτσι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να πάρουν την τύχη τους οι ίδιοι στα χέρια τους αν θέλουν να ελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό.

 

Ρήγας Φεραίος, Αδαμάντιος Κοραής



αδαμάντιος κοραής ρήγας βελεστινλής from lagyna12



                           Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ
Ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής γεννήθηκε στο Βελεστίνο (Φερές) το 1757 . Πήγε σχολείο στη Ζαγορά του Πηλίου και 20 χρονών διορίστηκε δάσκαλος. Στη συνέχεια πήγε στην Κωνσταντινούπολη στο πλευρό των Φαναριωτών και αργότερα έγινε γραμματέας του Ηγεμόνα της Βλαχίας στο Βουκουρέστι. Στόχος του ήταν η απελευθέρωση της Ελλάδας και έγραψε το γνωστό Θούριο, ένα επαναστατικό ύμνο, σύμβολο για την ελευθερία με τον οποίο ξεσήκωνε τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Επίσης μετέφρασε γαλλικά μυθιστορήματα στη δημοτική γλώσσα και δημιούργησε την περίφημη Χάρτα, έναν χάρτη δηλαδή της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών χωρών με πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες . Επειδή είχε ριζοσπαστικές ιδέες και λαχτάρα για λευτεριά κυνηγήθηκε από τους Τούρκους που τον συνέλαβαν και τον έπνιξαν με συντρόφους του στον ποταμό Δούναβη το 1797 σε ηλικία 40 χρόνων.
   Ο Αδαμάντιος Κοραής , Χιώτης στην καταγωγή γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1748 όπου και φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και σπούδασε Ιατρική. Επηρεάστηκε κι αυτός από τον Διαφωτισμό και υποστήριξε την παιδεία και τη μόρφωση ως τον μοναδικό δρόμο που θα οδηγούσε τους Έλληνες στην ελευθερία. Υπερασπίστηκε μάλιστα τη χρήση μιας πιο απλής γλώσσας από αυτήν της εποχής του, μιας δημοτικής ας πούμε γλώσσας, της καθομιλουμένης.  Γνωστό είναι το ποίημά του΄΄Σάλπισμα Πολεμιστήριο΄΄ ενώ έγραψε και πολλές επιστολές συμβουλευτικές προς τους Έλληνες. Σημαντικό είναι επίσης το  ότι στήριξε την ίδρυση του Ελληνικού Κομητάτου, μιας φιλελληνικής οργάνωσης στο Παρίσι.