Ρήγας Φεραίος, Αδαμάντιος Κοραήςαδαμάντιος κοραής ρήγας βελεστινλής from lagyna12                           Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ
Ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής γεννήθηκε στο Βελεστίνο (Φερές) το 1757 . Πήγε σχολείο στη Ζαγορά του Πηλίου και 20 χρονών διορίστηκε δάσκαλος. Στη συνέχεια πήγε στην Κωνσταντινούπολη στο πλευρό των Φαναριωτών και αργότερα έγινε γραμματέας του Ηγεμόνα της Βλαχίας στο Βουκουρέστι. Στόχος του ήταν η απελευθέρωση της Ελλάδας και έγραψε το γνωστό Θούριο, ένα επαναστατικό ύμνο, σύμβολο για την ελευθερία με τον οποίο ξεσήκωνε τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Επίσης μετέφρασε γαλλικά μυθιστορήματα στη δημοτική γλώσσα και δημιούργησε την περίφημη Χάρτα, έναν χάρτη δηλαδή της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών χωρών με πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες . Επειδή είχε ριζοσπαστικές ιδέες και λαχτάρα για λευτεριά κυνηγήθηκε από τους Τούρκους που τον συνέλαβαν και τον έπνιξαν με συντρόφους του στον ποταμό Δούναβη το 1797 σε ηλικία 40 χρόνων.
   Ο Αδαμάντιος Κοραής , Χιώτης στην καταγωγή γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1748 όπου και φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και σπούδασε Ιατρική. Επηρεάστηκε κι αυτός από τον Διαφωτισμό και υποστήριξε την παιδεία και τη μόρφωση ως τον μοναδικό δρόμο που θα οδηγούσε τους Έλληνες στην ελευθερία. Υπερασπίστηκε μάλιστα τη χρήση μιας πιο απλής γλώσσας από αυτήν της εποχής του, μιας δημοτικής ας πούμε γλώσσας, της καθομιλουμένης.  Γνωστό είναι το ποίημά του΄΄Σάλπισμα Πολεμιστήριο΄΄ ενώ έγραψε και πολλές επιστολές συμβουλευτικές προς τους Έλληνες. Σημαντικό είναι επίσης το  ότι στήριξε την ίδρυση του Ελληνικού Κομητάτου, μιας φιλελληνικής οργάνωσης στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου