H ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ περίληψη



                                                   Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ

Η οικονομία των Οθωμανών στηριζόταν κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες που ήταν το σιτάρι, το βαμβάκι, ο καπνός , το λάδι  και η σταφίδα. Υπήρχαν επίσης και πολλοί κτηνοτρόφοι που είτε έμεναν σταθερά κάπου, είτε ζούσαν νομαδικά ( το χειμώνα δηλαδή τον περνούσαν σε πιο ζεστά μέρη). Τα προϊόντα τους τα χρησιμοποιούσαν πρώτα για δική τους χρήση και όσα τους περίσσευαν τα πουλούσαν σε τοπικές και ξένες αγορές.
Όταν όμως έγιναν οι σημαντικές γεωγραφικές ανακαλύψεις, τα διάφορα κράτη που μέχρι τότε πλήρωναν φόρους στους Τούρκους για να μεταφέρουν κι εκείνοι τα προϊόντα τους μέσα από την αυτοκρατορία, έπαψαν να τους έχουν ανάγκη και η οικονομία των Οθωμανών μαράζωσε. Η οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο πέρασε στα χέρια  των Ελλήνων και με κάποιες συμφωνίες (Συνθήκη Κιουτσούκ Καιναρτζή 1774) που αναγκάστηκαν οι Τούρκοι να υπογράψουν με την Αυστρία και τη Ρωσία, τα ελληνικά πλοία άρχισαν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις θάλασσες.
Οι Έλληνες συχνά κέρδιζαν πολλά χρήματα από το εμπόριο και πολλοί εγκαταστάθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης όπου ίδρυσαν  παροικίες. Με την οικονομική τους στήριξη ιδρύθηκαν σχολεία στον ελλαδικό χώρο σε πόλεις όπως η Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Χίος που γνώρισαν μεγάλη πρόοδο, και παράλληλα ξεκίνησε η προετοιμασία της Επανάστασης.

                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου