Οι Βαλκανικοί πόλεμοι - περίληψη



Οι Βαλκανικοί πόλεμοι
Αν και οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν ήταν σύμφωνες, οι χώρες των Βαλκανίων συμμάχησαν κατά των Τούρκων και τον Οκτώβριο του 1912 κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία. Η Ελλάδα ήταν έτοιμη για τον πόλεμο αυτό και με αρχιστράτηγο τον βασιλιά Κωνσταντίνο ο στρατός μας  απελευθέρωσε την Ελασσόνα, τη Δεσκάτη και μετά τη μάχη στον Σαραντάπορο την Κοζάνη. Για να προστατέψει τη Θεσσαλονίκη ο Βενιζέλος από τους Βούλγαρους  έστειλε άμεσα εκεί τον ελληνικό στρατό και μετά από τη νίκη του στα Γιαννιτσά η πόλη της Θεσσαλονίκης παραδόθηκε από τους Τούρκους στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου του 1912.
Ακολούθησε η απελευθέρωση πολλών περιοχών  της Ηπείρου όπως τα Ιωάννινα και πολλών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό την αρχηγία του ναύαρχου Κουντουριώτη.
Τον Μάιο του 1913 ο Α΄ Βαλκανικός πόλεμος τελείωσε αλλά αν και η Τουρκία παραιτήθηκε από τα Βαλκάνια η Βουλγαρία δυσαρεστημένη κήρυξε τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο τον οποίο όμως έχασε. Η Ελλάδα πήρε τα εδάφη της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας αλλά με τη συνθήκη που υπογράφτηκε στο Βουκουρέστι η Δυτική  Θράκη παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία και η Β. Ήπειρος στην Αλβανία.
Ωστόσο, η Ελλάδα είχε καταφέρει να  διπλασιάσει  την έκτασή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου