Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ- ΠΕΡΙΛΗΨΗ   Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

Η Φιλική εταιρεία κατέστρωνε πολλά σχέδια για την έναρξη της επανάστασης. Τελικά αποφασίστηκε αυτή  να ξεκινήσει από τη Μολδαβία (σημερινή Ρουμανία). Εκεί κατοικούσαν πολλοί Έλληνες, Φαναριώτες και άλλοι και είχαν αναπτύξει ένοπλη δράση δυο σημαντικοί αγωνιστές , ο Ιωάννης Φαρμάκης και ο Γιωργάκης Ολύμπιος.

Πράγματι τον Φεβρουάριο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με 2.000 στρατό, κατάφερε να καταλάβει το Βουκουρέστι και να νικήσει τους Τούρκους. Τα πράγματα όμως δεν ήταν εύκολα γιατί οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης αλλά και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ καταδίκασαν την Επανάσταση. Μάλιστα ο τσάρος της Ρωσίας αφαίρεσε από τον Υψηλάντη το αξίωμα που είχε.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποφάσισε να συνεχίσει  αλλά στην επόμενη μάχη στο Δραγατσάνι ηττήθηκε από τους Τούρκους. Το χειρότερο ήταν πως το επίλεκτο σώμα του Ιερού Λόχου που το αποτελούσαν εθελοντές Έλληνες σπουδαστές των παροικιών έχασε περισσότερα από τα μισά του μέλη.

Ο Υψηλάντης πέρασε στην Αυστρία με τη συνοδεία του υπασπιστή του Γ.  Λασσάνη αλλά η εξέγερση αυτή τερματίστηκε άδοξα, με τον Γ. Ολύμπιο και τον Ι. Φαρμάκη να ανατινάζονται για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η αρχή της Επανάστασης είχε γίνει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου